1. Úvod
  2.  | 
  3. Články pro pacienty
  4.  | Léčba inzulinem a snížený příjem potravy

Léčba inzulinem a snížený příjem potravy

 Léčíme se inzulínem a nemůžeme jíst.

Situace ,kdy není pacient s diabetem mellitus 1. typu schopen přijímat potravu, jsou nejen nepříjemné, ale mohou být i nebezpečné.Jak postupovat v případě gastritidy či gastroenteritidy. (gastritida=podráždění žaludeční sliznice-nevolnost a zvracení,gastroenteritida=nevolnot, zvracení doprovázené průjmem).

Nejprve si musíme být jisti, že nemáme ketoacidozu.Pro ni svědčí nevolnost, zvracení a zároveň vysoká glykémie, ketony v moči a krvi.Řešení je jednoduché-podat inzulín, v případě nutnosti i opakovaně za častého(každou hodinu)měření glykémie, dokud glykémie nepoklesne do uspokojivých mezí(alespoň pod 15 mmol/l)a obtíže nezmizí.

Pokud zjistíme, že se o ketoacidozu nejedná, ale jde skutečně o otravu jídlem.V případě , že v tuto chvíli:

1-nemáme na běžné jídlo ani pomyšlení-můžeme vyzkoušet neutrální jídlo typu rohlíků či sucharů a podávat inzulín v závislosti na množství sacharidů v nich obsažených.Vzhledem k podrážděnosti žaludku jíme menší množství, ale častěji(každé 2-3 hodiny) a připichujeme inzulín ke každé dávce.Je nutné v těchto případech monitorovat glykemii alespoň při každém jídle,lépe každé 2 hodiny.Dostává-li se hodnota glykémie mimo rozumné meze(pod 5 a nad 12 mmol/l),monitorujeme častěji.Stoupne-li glykémie nad 15 , je vhodné přidat 1-2j inzulínu extra i mimo jídlo a měřit glykémie po 1 hodině.

2-nejsme schopni požít ani suchary-zkusíme cukrovou vodu.Roztok cukru ve vodě připravíme tak, že 50-70g sacharozy(řepný cukr)rozpustíme v 1 litru vody a ten pak popíjíme.Tato situace je již na hraně,neboť správné dávkování inzulínu se velmi obtížně odhaduje a je nutno zvážit vyhledání lékařské pomoci.Dostaneme-li se do této situace a nechceme nebo nemůžeme vyhledat lékaře,pak je nutno počítat s tím, že za den potřebujeme cca 2,5-3 l vody,což při koncentraci 70 g sacharidů/litr znamená přísun 210 g sacharidů/den,tedy obvyklou dávku sacharidů(ale bez tuků a bilkovin).Jeli však součástí obtíží i průjem,pak je nutno počítat s podstatně vyšší ztrátou(a tedy i náhradou)vody.Poměrná část z ní(vše nad zmíněných cca 3l)by však neměla být cukrová. 

3-nejsme schopni požít nic,pouze čistou vodu-v tuto chvíli,zejména trvají-li potíže delší dobu, je namístě vyhledání lékařské pomoci.Pokud to z nějakých důvodů není možné,pak měříme glykémii častěji(každou hodinu) a připichujeme inzulín po 1-2j.dle potřeby.Orientačně lze říci, že vždy když stoupne glykémie nad 15 mmol/l.Zde bychom si cílovou hodnotu glykémie měli určit někde kolem 10 mmol/l, neboť riziko hypoglykémie je vysoké.Tyto situace  jsou důvodem,proč by každý pacient na inzulínu měl mít doma injekční glukagon.

4-nejsme schopni požít nic-vydáme se na cestu k lékaři či přivoláme jeho pomoc.

Postup diabetika 2.typu léčeného inzulínem(4 denní dávky).Tento pacient je v určité výhodě,protože jeho organismus stále určité množství inzulínu produkuje a riziko ketoacidozy je nepoměrně nižší.Postup je shodný s výše uvedenými doporučeními

MUDr. Petra Motílová

Svěřte se do rukou MUDr. Petry Motílové – odbornice s víc než 25 lety zkušeností, která je členkou České diabetologické společnosti i České obezitologické společnosti. Zároveň umí naslouchat, je empatická a vždy vám vše vysvětlí. Společně s vámi tak najde nejlepší řešení vašich potíží.

Objednejte se k nám

Ordinace v Brně

Campus klinika, Kamenice 32, Brno

+420 734 420 940

ÚT, ČT: 8:00–14:00

Ordinace v Kuřimi

Poliklinika Blanenská 982, Kuřim

+420 541 428 239

PO, ST, PÁ: 06:30–14:30

ČLÁNKY PRO PACIENTY

Články, trendy, novinky

Novinky z naší ordinace, aktuální léčebné trendy i rady a tipy, jak bojovat s obezitou, cukrovkou a souvisejícími nemocemi. To vše najdete v našich článcích. Podívejte se, co všechno jsme pro vás připravili.

Co je diabetes?

Co je diabetes?

Co je vlastně diabetes? Diabetes mellitus neboli cukrovka je porucha, pro které tělo neumí dobře hospodařit s glukozou. Nejdříve proto musíme porozumět tomu, co je glukoza. Glukoza patří chemicky jednoduché cukry. Je to cukr trochu jiné chuti než řepný cukr,...

číst více
Diabetes 2. typu

Diabetes 2. typu

Diabetes mellitus 2.typu trápí stále větší počty lidí, lékaři v tomto smyslu dokonce hovoří o epidemii a nepřehánějí. Každý rok u nás přibývá kolem 50 tisíc nových pacientů a asi polovina z tohoto počtu umírá na komplikace spojené s touto chorobou.Jen v ČR je...

číst více